КАТЕГОРИИ
МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА >>
Книги за йогаАкушерство и гигекологияАнатомия и патоанатомияАнестезиологияБиологияБиохимия и патобиохимияВътрешни болестиГенетика и генетични болестиГастроентерологияГериатрична МедицинаДерматология и венерологияЕндокринологияЗдравен мениджмънтИмунологияИнфекциозни болестиКардиологияКлинична лабораторияЛатински езикМедицина на бедствените ситуацииМикробиологияКниги за ароматерапия и етерични маслаНеврологияНефрологияНеврохирургияОбща медицинаОбщопрактикуващи лекариОнкологияОртопедия и травматологияОфталмологияОбществено здравеПаразитологияПатологияПедиатрияПулмологияПсихология , психотерапия, психоанализаРентген - Образна диагностикаРевматологияСпешна медицина и интензивни грижиаСпортна медицинаСестрински грижиСоциална медицинаСъдебна медицинаСексуална медицинаТоксикологияТрудова МедицшнаУНГ - ОториноларингологияУрологияУчебници за мед. студентиФармакология, фармакотерапияФизиология, патофизиологияФизиотерапия, рехабилитация, ерготерапияХематологияХепатологияХистология, ембриология ,цитологияХирургияХигиена и мед. екологияХимия
ENGLISH MEDICAL BOOKS>>ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА >>DENTAL MEDICINE>>ПЕДАГОГИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА >>ПСИХОЛОГИЯ >>АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА >>КНИГИ ЗА ЖЕНАТА>>КНИГИ ЗА ДЕЦАТА >>КНИГИ ЗА ЕМОЦИОНАЛНО ЗДРАВЕХРАНЕНЕ , ЗДРАВЕ И МЕДИЦИНСКА КУЛТУРА>>>НАУКА И НАУЧНО-ПОПУЛЯРНА ЛИТЕРАТУРА>>СПЕЦИАЛИЗИРАНА И ТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА>>РЕЛИГИЯ И ОКУЛТИЗЪМ>>ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА>>ИЗКУСТВО>>БИЗНЕС И ИКОНОМИКА ВОЕННО И ПОЛИЦЕЙСКО ДЕЛОСЪДЕБНА ЕКСПЕРТИЗА И КРИМИНОЛОГИЯ СЕМЕЙСТВО И СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯСОЦИОЛОГИЯ И ДЕМОГРАФИЯФИЛОСОФИЯАНТИКВАРНИ КНИГИФОРМУЛЯРИCOVIDОЧАКВАЙТЕ

Неврохирургична патология на трети вентрикул

Неврохирургична патология на трети вентрикул

 
АвторПод редакцията на проф. д-р Стефан Габровски
ИздателствоТруд и право
Каталожен №983
ISBN978-954-608-277-0
Година2020
Размер17 х 24 см.
КорицаТвърда
Страници562
НаличностВ наличност
Цена
90,00 лв.

Описание

Тази книга обобщава знанието и опита на плеяда лекари, работещи в областта на лечението на трети вентрикул в продължение на 35 години.

"Едва ли има друг раздел в неврохирургията, за който да са написани толкова мрачни и същевременно толкова блестящи страници, както посветените на хирургията на трети вентрикул. Страници, изпълнени с предизвикателство, горчивина, амбиция и надежда. Едва ли има друга област от неврохирургията, в която съвременните успехи на медицината да са довели до такъв положителен прелом, както в хирургията на трети вентрикул.

След 2005 г., когато защитих дисертацията си за доктор на медицинските науки „Микрохирургия на трети вентрикул“, бях решил да споделя опита си в отделна монография, посветена на тази тема. Изключително големия и бърз напредък в областта на този труден и предизвикателен раздел от неврохирургията, желанието да го развия в светлината на съв­ременните достижения у нас, както и да се подобрят резултатите от лечението на болните с тази тежка интравентрикулна патология, беше причина да поканя и други колеги, които понастоящем работят в тази област.

Това безспорно обогати практическата насоченост на книгата и искам да изкажа благодарността си на всички колеги, които се отзоваха на молбата ми и се включиха в изграждането на този труд. Всичко това наложи основна преработка с включване на нова авторска информация, да се селектират по-старите източници, да се добавят нови случаи, наблюдавани и оперирани от нас.

Някои от КТ картините от най-ранния ни период са с не доб­ро качество, но те представляват определен клиничен интерес, поради което сме ги включили. Би могло различните отдели от книгата, особено тези от анатомичната част и представянето на оригиналните оперативни достъпи в „историята на хирургията“, да бъдат по-богато илюстрирани, но това беше свързано с редица юридически и финансови проблеми с оглед възможността за тяхното публикуване от нас.

В този дълъг и нелек път ние не бяхме сами. Отправяме благодарностите и признателността си към хората, с които работихме: колегите неврохирурзи, операционните, анестезиологичните и реанимационните екипи, неврорентгенолозите, невроморфолозите, радио- и химиотерапевтите, и всички онези, без чиято подкрепа и помощ този труд нямаше да бъде създаден.

И още нещо…, защото зад всеки спасен човешки живот стоят вашите, нашите общи усилия и всеотдайност. Всеотдайност, която един голям писател и хуманист – Антоан дьо Сент-Екзюпери обобщава в написаното: „Величието на моята цивилизация е, че сто миньора рискуват живота си, за да спасят само един затрупан миньор. Те спасяват човек.“. Така работихме и ние, когато спасявахме всеки един човешки живот."

Проф. д-р Стефан Габровски д.м.н.


Съдържание

1. Бележки върху анатомията и физиологията на структурите, изграждащи трети вентрикул

2. Класификация и полиморфизъм на неврохирургичната патология в трети вентрикул

3. Патоморфологична характеристика на туморите на трети вентрикул и пинеалната област

4. Клиника на патологичните процеси в трети вентрикул

5. Диагностични методи при патологичните процеси в трети вентрикул

6. Хирургични достъпи до трети вентрикул

7. Клиничен материал и метод

8. Овладяване на интракраниалния хипертенсионно-хидроцефален синдром

9. Избор на поведение и подход при обемните процеси в пинеалната област и задните отдели на трети вентрикул

10. Директна хирургия и клинични наблюдения при патологичните процеси в задните отдели на трети вентрикул и пинеалната област

11. Директна хирургия и клинични наблюдения при обемните процеси в предно-горните отдели на трети вентрикул

12. Избор на поведение и подход при обемните процеси в предно-базалните отдели на трети вентрикул

13. Ендоскопска ендоназална хирургия на трети вентрикул

14. Транссфеноидален достъп към предно-базалните отдели на трети вентрикул

15. Транскраниални достъпи

16. Транскраниална или ендоскопска хирургия?

17. Микрохирургията на обемните процеси, обхващащи предно-базалните отдели на трети вентрикул

18. Анализ на собствените резултати от хирургичното лечение на обемните процеси в предно-базалните отдели на трети вентрикул

Заключение



Други книги от Неврохирургия

Книгопоща Медбук, биология, Медицинска литература


гр. София
ул. Цар Асен 100 (между Тунджа и Доспат)


тел. +359 887 777 610
e-mail: medbookpost@abv.bg

  НАЧАЛО Декларация за поверителност Общи условия Нови книги Контакти Категории
Вход / Регистрация